Detox- en ontgiftingsadviezen

 

Detox is een afkorting van detoxificatie, algemeen ook wel ontgifting of ontslakking genoemd om een reinigingsproces op te starten.Het begrip is al duizenden jaren oud en een van de basisprincipes van de natuurgeneeskunde is "genezen is ontgiften". Het menselijk lichaam heeft van nature een zelfreinigende werking. Dit wordt door een aantal mechanismen en orgaanstelsels ondersteund, zoals het verwijderen van afvalstoffen door de uitscheidingsorganen (longen, nieren, dikke darm, huid, menstruatiecyclus). Als het zelfreinigend systeem niet optimaal functioneert, gaan zich gifstoffen ophopen in het lichaam en raakt het mechanisme verstoord hetgeen zich kan uiten in verzwakking, disfunctie of ziekte. Deze gifstoffen kunnen uit de buitenwereld komen zoals milieuverontreiniging, nicotine, besmet voedsel maar ook optreden door een niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel.

 

Zo kan een verstoring in de waterhuishouding of vochtophoping in het lichaam een signaal zijn om gifstoffen op te vangen met als doel om zo min mogelijk van deze gifstoffen te laten doordringen tot in de cel. Een natuurlijk evenwicht is uit balans geraakt.

 

Eenvoudig uitgelegd: als de cellen in uw lichaam niet goed meer functioneren, kan dit verstoringen en ziektes tot gevolg hebben op lichamelijk niveau maar ook bij psychische aandoeningen (bv. angststoornis of depressie). Verstoring in de cellen kan de functie van slag brengen en hierdoor bijvoorbeeld een gestoorde aanmaak van boodschapperstoffen of prikkeling van zenuwuiteinden tot gevolg hebben met als uitwerking een psychische onbalans.

Gezond zijn is in eenheid zijn,

Verbroken harmonie herstellen..